Esenler Belediyesi Atık Yönetimi İçin Sektör Temsilcilerini Bir Araya Getiriyor
Esenler Belediyesi’nin hayata geçirdiği “Atıksız Hayat-Atıksız Mutfak” hareketi çerçevesinde ilçedeki otel, restoran, düğün salonları ve toplu yemek üreten firma temsilcileri istişare toplantısında öne çıktı. Toplantıda tüm taraflarla atık yönetimi ele alındı.
Esenler Belediyesi, “Waste Free Life-Waste Free Kitchen” projesi çerçevesinde dairelerin temsilcilerini bir araya getirdi. Bölüm temsilcileri Esenler’de, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen istişare toplantısında gastronomi bölümünde israfın önlenmesine ilişkin değerli konular ele alındı. Toplantının moderatörlüğünü “Atıksız Mutfak Atölyesi” proje danışmanı şef Esat Özata yaptı. Öte yandan toplantıya Esenler Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Fatih Kaleli, Gıda Kurtarma Derneği Yürütme Konseyi Başkanı Berat İnci ile Türk Mutfak Sanatları Uzmanı ve TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl konuşmacı olarak katıldı.
“Birlikte beyin fırtınası yapacağız”
Toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Beykent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi ve proje danışman şefi Esat Özata, “Esenler Belediyesi olarak ekim ayından bu yana yoğun bir çalışma yapıyoruz. israfsız mutfak atölyeleri sergiliyoruz, ayrıca ilk ve orta okullarda çeşitli animasyon gösterileri yapıyoruz.Çünkü biliyorsunuz.Her şey küçük yaşta başlıyor.Temelde profesyonel anlamda sahaya gidiyoruz.Ancak karşılıklı bir etkileşim olacak. Birbirimizle aslında beyin fırtınası yapacağız.Yaptıklarımızı paylaşacağız ve yapılması gerekenleri birlikte istişare edeceğiz.Aynı zamanda bir restoran ekibi gıda israfını düzeltmek amacıyla işbirliği içinde bir yola çıkıyoruz. Onlara yapılan yanlışlar” dedi.
“Bu zaten bizim geleneğimizde var”
Toplantının ardından Ramazan Bingöl, sıfır israfın aslında milletimizin bir geleneği olduğunu belirterek, “Bildiğiniz gibi dünyada gıdaya erişim her geçen gün zorlaşıyor. Bizim geleneğimizde bu var. Sıfır atık aslında bizim geleneğimiz. .Rabbimiz israfın haram olduğunu söylüyor.Emine Erdoğan Hanım bunu çok söyledi.Kıymetli ve kıymetli bir iş yaparak gündeme getirdi.Biz de lokanta ve restoranlarda bu konuda eğitimler veriyoruz.Her gün milyonlarca ton çöp atılıyor. Lokantalardan, lokantalardan çöp çıkıyor ama siyah poşetler doğayı kirletiyor. Bunu önlemenin aslında çok kolay bir yolu var. Bunu Emine Erdoğan Hanım’a anlattık “Kompost makineleri ucuz krediyle lokanta ve lokantalara verilmeli. Bu kompost makinelerinde çöpe giden yiyecek ve artıklar hem hayvan yemi hem de çok kaliteli toprak olabilir. Bunu başarabilirsek lokanta, restoran, otel ve benzeri yerlerde çöplerimiz bir kere olsun dolmayacak.” Milyonlarca ton siyah poşet çöpe gitmeyecek. İsrafı ve israfı nasıl önleyeceğimiz konusunda ilkokuldan başlayarak okullarda müfredata alınması gereken çalışanlara daha başlamadan eğitimle israfı önleyin.”
Katılımcılar tarafından yapılan sunumun ardından salondaki diğer şubelerin temsilcileri ile toplantı soru cevap şeklinde devam etti. – İSTANBUL